Reino de la Mércia

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.
Miercna rice
Reino de la Mércia

Reino


527 – 919

Bandeira de Mércia

Cross of Saint Alban

Localização de Mércia
Localização de Mércia
Reinos Británicos ca. 600
Cuntinente Ouropa
Region Ilhas Británicas
Paíç Anglaterra
Capital Tamworth
Léngua oufecial Léngua anglesa antiga (Englisc)
Religion Paganismo, cristandade
Gobierno Monarquia
Período stórico Eidade Média
 • 527 Icel cunduzindo ls Anglos subre l Mar de l Norte (tradecional)
 • 584 Creoda de Mércia, purmeiro monarca mércio berdadeiro an Tamworth
 • 4 de dezembre de 527 Mércia aneixada la Wessex para formar l Reino de la Anglaterra

La Mércia fui un de ls siete reinos que cumpunhan la Heitarquia anglo-saxana, ne l que ye hoije la Anglaterra. Localizaba-se na region de las Midlands, cun centro ne l bal de l riu Trent i de sous tributairos. La Mércia fazie frunteira cula Nortúmbria, Powys, ls reinos de Gales, Wessex, Sussex, Essex i la Ánglia Ouriental. L termo subrebibe hoije solo ne ls nomes d'alguas ounidades policiales i melitares anglesas.

L'eiboluçon de la Mércia a partir de las ambasones anglo-saxanas ye mais ouscura de l que la de la Nortúmbria, de Kent i mesmo de Wessex. Cunforme pesquisas arqueológicas, ls anglos anstalórun-se nas tierras al norte de l riu Tamisa an torno de l seclo VI. L termo "Mércia" (Mercia an anglés) ben de l anglés antigo i senefica "giente de la marca" ("marca" na acepçon de frunteira, debisa). A la noçon que l reino tubo ourige na frunteira antre ls galeses i ls ambasores anglo-saxones, P. Hunter Blair cuntrapone l'eideia de qu'el surgiu al longo de la frunteira antre l Reino de la Nortúmbria i ls habitantes de l bal de l riu Trent.

L purmeiro rei de la Mércia de que se ten registro ye Creoda, que tenerie subido al poder an torno de 585 d.C..

L radadeiro rei de la Mércia, de nome Burgred, subiu al trono an 852 i fui spulso de l reino puls bikings an 874. An 886, la porçon ouriental de l reino fui ancorporada al Danelaw. La parte oucidental, andependiente, passou a ser gobernada por un "ealderman", nun un rei: Aethelred, que gobiernou de 883 la 911. Sue mulhier, Ethelfleda, filha de Alfredo, l Grande, de l Wessex, assumiu las rédeas de l poder quando l marido faleciu i fui sucedida ne l gobierno de la Mércia pul armano, Eduardo, l Bielho, rei de l Wessex.

Reinos antigos de la Anglaterra
Ánglia Ouriental
Essex
Kent
Mércia
Nortúmbria
Sussex
Wessex