Sabel de Pertual

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.

Sabel de Pertual (Lhisboua, 24 d'outubre de 1503 – Toledo, 1 de maio de 1539) fui a mulhier de Carlos I i Reina Cunsurte de la Spanha de 1526 até sue muorte, i tamien Amperatriç Cunsurte de l Sacro Ampério Romano-Germánico a partir de 1530. Era filha de l rei Manuol I de Pertual i sue mulhier Marie de Aragon i Castielha.

Sabel de Pertual

Dona Sabel era armana de ls reis Juan III i de Anrique I. Anteligente i culta, criada ne l splendor de la mais rica corte ouropeia de l sou tiempo, an Lhisboua, na eiducaçon de l'amperatriç participórun tamien, por anfluéncia de sue mai, ls castelhanos Beatriç Galhindo, la Lhatina i l'houmanista Lhuís Bibes. Fui lhongamente regente an nome de Carlos B, antre 1528 i 1533, purmeiro, i de 1535 a 1538 outra beç, anquanto l marido se ausentou, an guerra.

Para alhá desso, tubo muita amportança an relaçon a l'eiducaçon de l sou primogénito, que benerie a ser Filipe II de Spanha, de lhéngua materna pertuesa, criado i eiducado pulas damas lhusitanas de sue mai durante l'anfáncia.