Carlos VII de Fráncia

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.
moço Carlos VII

Carlos VII (22 de febreiro de 1403 - 22 de júlio de 1461), chamado de l Bitorioso ( an francés : le Bitorieux ) ó l Bien-Serbido ( le Bien-Serbi ), fui rei de la Fráncia de 1422 até sue muorte an 1461. Sou reinado biu la fin de la Guerra de ls Cien Años i ua fin de fato de las rebindicaçones anglesas al trono francés .


Ne l meio de la Guerra de ls Cien Años , Carlos VII heirdou l trono de la Fráncia an circunstáncias zesperadoras. Las fuorças de l Reino de la Anglaterra i de l duque de la Borgoña acupórun la Guyenne i l norte de la Fráncia, ancluindo Paris, la cidade mais populosa, i Reims , la cidade na qual ls reis franceses éran tradecionalmente coronados . Para alhá desso, sou pai, Carlos VI , l'habie zerdado an 1420 i reconhecido Anrique V de Anglaterra i sous heirdeiros cumo ls lhegítimos sucessores de la corona francesa. Al mesmo tiempo, ua guerra cebil assolaba la Fráncia antre ls Armagnacs (apoiadores doCasa de Balois ) i l partido de la Borgoña (apoiadores de la Casa de Balois-Borgoña , qu'era aliada de ls angleses).

rei Carlos VII

Cun sue corte trasferida para Bourges , al sul de l riu Lhoire , Carlos fui depreciatibamente chamado de "Rei de Bourges", porque la ária al redror desta cidade era ua de las poucas regiones restantes que le restában. Inda assi, sue posiçon política i melitar melhorou dramaticamente cul surgimiento de Joana d'Arc cumo lhíder spritual na Fráncia. Joana i outras figuras carismáticas lhiderórun las tropas francesas para lhiebantar ls cercos de Orléanes i outras cidades stratégicas ne l riu Lhoire, i para smagar ls angleses na batailha de Patay . Culas tropas anglesas lhocales çpersas, l pobo de Reims mudou d'aliança i abriu sous portones, l que permitiu la coroaçon de Carlos VII na Catedral de Reims .an 1429. Seis anhos depuis, el ancerrou l'aliança anglo-borgoñesa al assinar l Tratado de Arras cula Borgoña, seguido pula recuperaçon de Paris an 1436 i la custante reconquista de la Normandia na década de 1440 usando un eisército profissional recén-organizado i canhones de cerco abançados . Passado la batailha de Castillon an 1453, ls franceses spulsórun ls angleses de todas las sues possessones cuntinentales, sceto Pale of Calales .

Ls radadeiros anhos de Carlos VII fúrun marcados por cunflitos cun sou turbulento filho, l feturo Lhuís XI de Fráncia.