Lista de arbles menumentales de la Catalunha

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.
Saltar para a navegação Saltar para a pesquisa

Esta ye ua lista de arbles i arboledos menumentales portegidas i çclaradas cumo patrimonho cultural de la Catalunha pul sou balor menumental, stórico ó científico.[1] Legenda i glossário:

  • Porteçon:
    • AM: arble menumental (i l anho de la çclaraçon)
    • DM: arboledo menumental
    • PNC: parque nacional
    • PNT: parque natural
    • PNIN: paisaige natural de antresse nacional
    • EIN: spácio de antresse natural
  • Dimensones, an metros:
    • Altura total
    • Perímetro ó abóbada de brício, a 1,3 m
    • Copa: diámetro de la anchura média a nible i perpendicular

Quando trata-se dun cunjunto de arbles menumentales, son andicadas las dimensones i l local de las purmeiras catalogadas.

Alt Camp[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Alzina de la Casa Nova de Bonany AM 1990 Quercus ilex subsp. ilex
Normal
13,5 x 3,95 x 22,5 Querol, Casa Nova de Bonany
41° 23′ N 1° 27′ E
MA-01.120.01
fixa
Alzina de la Casa Nova de Bonany (Querol) - 1.jpg
Xiprers del Palau de l'Abat de Santes Creus AM augardiente Cupressus sempervirens
Normal
18,0 x 3,37 x 9,1 Aiguamúrcia, Pátio de la Cámara Munecipal, Santes Creus
41° 20′ N 1° 21′ E
MA-01.001.01
fixa
Santes Creus, monestir-PM 61554.jpg

Alt Empordà[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Suro del Mas Perxés AM 1988 Quercus suber
Normal
16,5 x 4,63 x 19,1 Agullana, Mas Perxés
42° 23′ N 2° 50′ E
MA-02.001.01
fixa
Suro del Mas Perxés.jpg
Alzines Bessones de Mas Nebot, ou alzines Grosses del Bosquet AM 1988 Quercus ilex subsp. ilex
Normal
18,0 x 3,40 x 24,7 Vilanant, camino de Mas Nebot
42° 15′ N 2° 52′ E
MA-02.228.01
fixa
Alzines Bessones de Mas Nebot.jpg
El Fadrí AM 1990 Quercus suber
Normal
15,0 x 4,63 x 17,5 Agullana, Can Bec de Baix
42° 24′ N 2° 49′ E
MA-02.001.02
fixa
El Fadrí.jpg
Plàtana Grossa d'en Massot, ou Plàtan d'en Massot AM 1990 Platanus × hispanica
Normal
31,0 x 4,85 x 25,1 Darnius, El Massot, a la borda de la fuonte
42° 21′ N 2° 50′ E
MA-02.060.01
fixa
Plàtana Grossa d'en Massot.jpg
Arbre de la Llibertat de Llançà AM 1990 Platanus × hispanica
Normal
11,5 x 3,48 x 12,5 Llançà, Praça Meior
42° 21′ N 3° 09′ E
MA-02.092.01
fixa
L'Arbre de la Llibertat.jpg
Plàtan de la Plaça de Colera AM 1990 Platanus × hispanica
Normal
10,0 x 3,32 x 20,3 Colera, Praça Pi i Margall
42° 24′ N 3° 09′ E
MA-02.054.01
fixa
Plàtan de la Plaça de Colera.jpg
El Suratell AM 1991 Quercus suber
Normal
18,0 x 4,53 x 20,0 La Jonquera, Mas Llong, muciço de las Salines, Sant Julià dels Tords
42° 25′ N 2° 50′ E
MA-02.086.01
fixa
El Suratell.jpg
Alzina de la Font de Can Massanet AM 1991 Quercus ilex subsp. ilex
Normal
18,0 x 3,46 x 23,2 Vilafant, fuonte de Can Massanet
42° 14′ N 2° 56′ E
MA-02.221.01
fixa
Alzina de la Font de Can Maçanet.jpg
Plàtan de Can Comte AM 1991 Platanus × hispanica
Normal
26,0 x 4,07 x 26,5 Capmany, Can Comte
42° 22′ N 2° 52′ E
MA-02.042.01
fixa
Plàtan de Can Comte.jpg
Roure dels Capellans, ou roure de la Font del Bac AM 1991
EIN na Alta Garrotxa
Quercus pubescens
Normal
15,5 x 6,23 x 21,3 Albanyà, fuonte de l Bac, Lliurona
42° 16′ N 2° 41′ E
MA-02.003.01
fixa
Roure dels Capellans.jpg
La Pubilla AM 2000 Quercus suber
Normal
14,0 x 5,27 x 16,0 Maçanet de Cabrenys, a 500 metros a sudeste de Can Vinyes
42° 23′ N 2° 46′ E
MA-02.102.01
fixa
La Pubilla.jpg

Alt Penedès[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Roure de Can Codorniu AM 1987 Quercus cerrioides
An deterioraçon, acabada
17,0 x 5,22 x 29,0 Sant Sadurní d'Anoia, Can Codorniu
41° 26′ N 1° 47′ E
MA-03.240.01
fixa
Roure de Can Codorniu (Sant Sadurní d'Anoia) - 7.jpg
Alzina de Can Ros AM 1991 Quercus ilex subsp. ilex
Muorta an 2001, stórica
14,5 x 4,35 x 20,3 Subirats, Can Ros, Els Casots
41° 24′ N 1° 48′ E
MA-03.273.01
fixa
Alzina de Can Ros (Subirats) - 2.jpg
Ametller de Can Cervera AM 1991 Prunus dulcis 15,0 x 3,08 x 20,5 Torrelles de Foix, Can Cervera
41° 23′ N 1° 34′ E
MA-03.288.01
fixa
Ametller de Can Cervera (Torrelles de Foix) - 2.jpg

Alt Urgell[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Roures dels Vilars de Valldarques AM 1988 Quercus faginea subsp. faginea
Normal
26,0 x 4,80 x 12,5 Coll de Nargó, Els Vilars
42° 25′ N 1° 27′ E
MA-04.077.01
fixa
Roures dels Vilars de Valldarques.jpg
Alzinera de Coma Servera AM 1988 Quercus ilex subsp. ballota
Normal
1,0 x 3,46 x 17,6 Ribera d'Urgellet, Coma Servera, Montant de Tost
42° 14′ N 1° 24′ E
MA-04.185.01
fixa
ALZINERA DE COMA SERVERA - MONTAN - IB-165.JPG
Alzina de Can Cotet AM 1995 Quercus ilex subsp. ballota
Normal
15,0 x 3,35 x 8,50 Les Valls de Valira, antes de la raia Caballé, La Farga de Moles
42° 25′ N 1° 27′ E
MA-04.239.01
fixa
Alzina de Can Cotet.jpg
Pins vells de l'Arp AM augardiente Pinus uncinata
Normal
18,0 x 5,46 x 13,5 La Vansa i Fórnols, L'Arp, Sorribes de la Vansa
42° 12′ N 1° 30′ E
MA-04.909.01
fixa
PINS VELLS DE L'ARP - L'AVI - IB-112.JPG

Alta Ribagorça[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Avet de la Cremada, ou avet de Llacs AM 1995
PNC an Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Abies alba
Normal
30,0 x 6,19 x 15,8 La Vall de Boí, La Cremada, barranco de Llacs
42° 32′ N 0° 54′ E
MA-05.041.01
fixa
Avet de la Cremada.jpg
Avet del Barranc de Morrano AM 1995
PNC an Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Abies alba
Normal
38,0 x 3,98 x 9,0 La Vall de Boí, barranco de Morrano
42° 32′ N 0° 55′ E
MA-05.043.02
fixa
Avet del Barranc de Morrano.jpg
Grèvols de les Llaveades AM 1995
PNC an Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Ilex aquifolium
Normal
5,0 x 0,85 x 6,0 La Vall de Boí, Les Covetes
42° 33′ N 0° 54′ E
MA-05.044.04
fixa
Grèvols de les Llaveades.jpg
Om del Trinquet, ou Om de Vilaller AM 1990 Ulmus minor
Moribunda
15,0 x 3,6 x 14,50 Vilaller, Carrer del Trinquet
42° 28′ N 0° 42′ E
MA-05.245.01
fixa
Vilaller, om del trinquet 01.JPG
Pi de Peixerani AM 1995
PNC an Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Pinus uncinata
Normal
15,0 x 5,01 x 14,8 La Vall de Boí, barranco de Peixerani, a la borda de la lhagona Llong
42° 34′ N 0° 57′ E
MA-05.043.03
fixa
P1160242ax - Pi de Peixerani.JPG

Anoia[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Roure d'Ancosa AM 1990
EIN ne l Sistema pré-litoral central
Quercus × cerrioides
Normal
16,0 x 4,48 x 24,8 La Llacuna, Plana d'Ancosa
41° 26′ N 1° 29′ E
MA-06.104.01
fixa
Roure d'Ancosa (la Llacuna) - 1.jpg
Pi Gros de Can Gallego AM 1991
EIN ne ls Valls de l'Anoia
Pinus pinea
Morta em 2000, com restos
29,5 x 4,04 x 24,1 Cabrera d'Anoia, Can Gallego
41° 28′ N 1° 44′ E
MA-06.028.01
fixa
Pi Gros de Can Gallego.jpg
Alzina de Can Gol AM 2000
EIN an Serra de Miralles-Queralt
Quercus ilex subsp. ballota
Normal
12,0 x 4,50 x 17,8 Sant Martí de Tous, Can Gol
41° 32′ N 1° 30′ E
MA-06.226.01
fixa
Alzina de Can Gol (Sant Martí de Tous) - 2.jpg
Pineda de Can Ferrer del Coll DM 1995
EIN ne ls Valls de l'Anoia
Pinus halepensis
P. pinea
Normal
38,0 x 2,88 x 14,8 Piera, Cal Ferrer del Coll, El Bedorc
41° 30′ N 1° 42′ E
MA-06.161.01
fixa
Pineda de Can Ferrer del Coll.jpg

Bages[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Alzina Grossa de Querol, ou Alzina del Mas de Querols AM 1991 Quercus ilex subsp. ilex
Normal
14,5 x 3,65 x 22,8 Fonollosa, Mas Querols
41° 45′ N 1° 40′ E
MA-07.084.01
fixa
Alzina Grossa de Querol.jpg
Lledoner de l'Estació AM 1991 Celtis australis
An deterioraçon
19,0 x 3,00 x 20,6 Rajadell, Estació
41° 43′ N 1° 41′ E
MA-07.178.01
fixa
LLEDONER DE L'ESTACIÓ - RAJADELL - IB-296.jpg
Pi del Rèvol, ou Pi del Palà de Coma AM 1995 Pinus nigra subsp. salzmannii
Morta em 1998, restos ex-situ
35,0 x 2,02 x 7,00 Cardona, Cal Rovelló, Palà de Coma
41° 55′ N 1° 37′ E
MA-07.047.01
fixa
Pi del Rèvol.jpg
Alzina del Mas Pujol AM 1995
EIN em Serra de Miralles-Queralt
Quercus ilex subsp. ilex
Normal
16,0 x 3,20 x 22,3 Artés, Mas Pujol Nou, antre la ribeira Gabarresa i l Eixe Transbersal
41° 48′ N 1° 56′ E
MA-07.010.01
fixa
Alzina del Mas Pujol.jpg
Plàtan d'en Gibert AM 1997 Platanus x hispanica
Normal
33,0 x 4,45 x 26,1 Monistrol de Montserrat, strada de Monistrol a Montserrat
41° 36′ N 1° 50′ E
MA-07.127.01
fixa
035 Plàtan d'en Gibert (Monistrol de Montserrat), arbre monumental.JPG

Baix Camp[eiditar | eiditar código-fuonte]

Nome Registro de porteçon Spece, stado Altura Lhocal Código Eimaige
Alzina del Mas de Borbó AM 1988 Quercus ilex subsp. ilex
Normal
11,0 x 6,45 x 24,5 L'Aleixar, Mas de Borbó
41° 12′ N 1° 04′ E
MA-08.007.01
fixa
Alzina del Mas de Borbó.JPG
Pi de les Planes, ou Pi de l'Aleixar AM 1990 Pinus pinea
Normal
19,5 x 4,55 x 27,6 L'Aleixar, strada de ls Planes
41° 12′ N 1° 02′ E
MA-08.007.02
fixa
Pi del Fernando.jpg
Perelloner del Cisterer AM 1991 Pyrus spinosa
Normal
10,5 x 1,97 x 16,0 Prades, Cap del Plans, ne l lado dreito de la strada que bai de Prades
41° 17′ N 0° 59′ E
MA-08.116.01
fixa
Perelloner del Cisterer.jpg
Pi de Bofarull AM 1991 Pinus pinea
Normal
20,5 x 4,28 x 21,4 Reus, strada de l aeroporto
41° 08′ N 1° 08′ E
MA-08.123.01
fixa
Pi de Bofarull.jpg
Pi del Boter AM 1997 Pinus pinea
Muorta an 2001, sin ls restros
22,0 x 4,35 x 26,3 Riudoms, Alqueria, Mas del Boter
41° 08′ N 1° 01′ E
MA-08.129.01
fixa
Pi del Boter.jpg
Alzina de la Viuda AM augardiente Quercus ilex
Normal
16,0 x 4,53 x 23,3 Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Les Alzines, Remullà
41° 01′ N 0° 49′ E
MA-08.162.01
fixa
Alzina de la Viuda.jpg
Cedre Borni (de Casa Malla) AM augardiente Cedrus sp.
Normal
21,0 x 3,93 x 22,6 Vinyols i els Arcs, Casa Malla, Vinyols
41° 06′ N 1° 02′ E
MA-08.178.01
fixa
Cedre Borni (de Casa Malla).jpg

Refréncias

  1. «Arbres monumentals» (an Catalan). Departament de Territori i Sostenibilitat