Modelo:Portada/An çtaque

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.

Pertual, oufecialmente República Pertuesa (an pertués: Portugal i República Portuguesa), queda ne l sudoeste de la Ouropa, an que l sou território queda na zona oucidental de la Península Eibérica i an arquipélagos ne l Atlántico Norte. Ten ua ária total de 92.391 km², i ye la naçon más oucidental de l cuntinente ouropeu. L território pertués ye delemitado a norte i a este por Spanha i a sul i oeste pul Ouceano Atlántico, i cumprende la parte cuntinental i las regiones outónomas: ls arquipélagos de l Açores i de la Madeira.

Durante ls seclos XV i XVI, Pertual fui ua poténcia mundial eiquenómica, social i cultural, custituindo-se l purmeiro i l mais duradouro ampério quelonial de amplitude global. Zde la cunquista de Ceuta an 1415 até a la cessaçon de la admenistraçon de Macau, an 1999.

Pertual ye hoije un paíç zambolbido, eiquenomicamente próspero, social i politicamente stable i cun Índece de Zambolbimiento Houmano eilebado. Ancuntra-se antre ls binte paízes de l mundo cun melhor culidade de bida, anque l sou perduto anterno bruto per capita ser l mais pequeinho antre ls paízes de la Ouropa Oucidental.

Ye nembro de las Naciones Ounidas i de la Ounion Ouropeia (na altura de la sue adeson an 1986, CEE), i nembro-fundador de la NATO, de la OCDE, de la Zona Ouro (€) i de la CPLP. Partecipa an dibersas missones de manutençon de paç de las Naciones Ounidas. Pertual ye tamien un stado-nembro de l Spácio Schengen.