Charles de Gaulle

Ourige: Biquipédia, la anciclopédia lhibre.
Charles de Gaulle

Charles André Joseph Pierre-Marie de Gaulle (22 de Nobembre de 1890, Lille9 de Nobembre de 1970, Colombey-les-Deux-Églises) fui un general, político i stadista francés.

Antes de la Segunda Guerra Mundial, era coincido cumo un grande tático de batailhas de tanques i defensor de l uso cuncentrado de las fuorças blindadas i de la abiaçon. Fui l lhidere de las fuorças francesas lhibres durante la Segunda Guerra Mundial i xefe de l gobierno porbisório de 1944-1946.

Durante la Segunda Guerra Mundial ribalizou cul general Henri Giraud na lhiderança de las fuorças melitares i resisténcia francesas. Al passo que l general Giraud tenie l apoio de Roosevelt i de l Stados Ounidos, De Gaulle fui preferido puls setores squerdistas de la resisténcia francesa, que perferian la postura tan antiamaricana quanto possible de De Gaulle, mesmo durante la Segunda Guerra Mundial.

Apuis de la guerra, De Gaulle eirie cunfirmar la sue atitude antiamaricana, al tentar dar a la Fráncia un aire de poténcia mundial (por eisemplo cula custruçon de la bomba de heidrogénio francesa, que la tornou ua poténcia atómica). Chamado pa formar un gobierno an 1958, anspirou ua nuoba custituiçon i fui l purmeiro persidente de la Quinta República Francesa, de 1958 la 1969. Sue política eideológica ye coincida cumo Gaullismo, tenendo inda muita anfluéncia na bida política francesa atual.

Lhíderes de la Fuorça de la Fráncia Lhibre: General Charles de Gaulle cumprimenta l General Henri Giraud delantre de Franklin Roosevelt i Winston Churchill (Cunferéncia de Casablanca an 14 de Janeiro de 1943).